========================

Terug naar:

Touwslagers Knopen Pagina

Stoppers()

Knopen aan een eind.

Terug naar:

Touwslagers Knopen Pagina

========================
Knopen aan het uiteinde van een touw. Er zijn vele toepassingen waarin je zoiets gebruikt. Iedere toepassing stelt zijn eigen eisen en kent daarvoor een beperkt aantal knopen die het best geschikt zijn. Je kunt een stopper gebruiken om te voorkomen dat een touw of garen gaat rafelen. Doe dat echter alleen in goedkoop touw/garen. Gebruik anders een echte takeling.

De Overhandknoop

De Overhandknoop of de Halve Knoop

De eenvoudigste knoop die er bestaat, en daarom waarschijnlijk het meest gebruikt. De overhandknoop is goed bruikbaar om knopen in garens en snaren te ondersteunen. Losse tampen worden dan met een overhandknoop iets verdikt. Wanneer dat te rommelig wordt moet worden omgezien naar een betere verbindingsknoop. Er mag geen grote kracht op een overhandknoop worden uitgeoefend. De knoop halveert ongeveer de sterkte van het touw/garen ter plaatse. Als 'anti-slip-stopper' is dat niet erg want dan wordt hij nauwelijks belast.

De Dubbele Overhandknoop

De dubbele overhandknoop is mooi, dikker dan de gewone overhandknoop, maar nauwelijks sterker. Dus hij kan alleen maar gebruikt worden als er maar weinig belasting te verwachten is. De dubbele overhandknoop wordt ook wel de bloedknoop genoemd als hij gebruikt is als zweeptop. De knoop kan op meerdere manieren worden gelegd en in principe op twee manieren worden afgewerkt. De twee manieren van leggen die hier getoond worden geven ook beide afwerkingen aan. De in het midden getoonde bloedknoop is de voorkeurs-afwerking van de tweede met kruisjes gemerkte knoopwijze. De bloedknoop is na belasting zeer moeilijk weer los te krijgen. Wanneer er een object door het met het kruisje gemerkte gat gestoken wordt trekt de knoop samen tot de wurgknoop. Daarom is het de moeite waard deze manier te leren.

De Meervoudige Overhandknoop

Wanneer de overhandknoop meer dan twee interne rotorns heeft wordt hij dikker. (Echter nauwelijks sterker.) Bij geslagen touw is het van groot belang dat de knoop netjes wordt aangetrokken (opgewerkt) anders hebben de losse strengen sterk de neiging te kinken.

De Vlaamse Acht

Dit is de stopper die volume, sterkte en eenvoud van leggen/losmaken in de optimale balans samen brengt.
Deze knoop op het WEB.
========================

 

Commentaar, ideeen, sugesties mail me:  qqqq at realknots.com with subject "question" 
Alle mail zonder het juiste onderwerp worden automatisch, ongelezen weggemikt..
Het spijt me dat ik de mail link weg heb moeten halen. De Mailgrabbers hebben gewonnen.
Maar.... Ik heb een paar verborgen mail adresjes opgenomen zodat ze elkaar plat kunnen spammen nadat ze mijn "junk"gegrabbed hebben....
 

 

========================

Terug naar:

Touwslagers knopen pagina

Door naar

De Verbindingsknopen