=

Terug naar

De verbindingsknopen

Standard copyrights and disclaimer.

Steken (Engels)


Knopen om en touw aan ... iets te steken (verbinden)

Terug naar

Touwslagers Knopen Pagina

=

'Elementaire' Steken

In deze tabel staan de elementaire steken. De steken in iedere kolom zijn "familie" van elkaar. De bovenste steek wordt rond een paal of ander object geknoopt. Ik zal ze primaire elementaire steken noemen. De steken er onder zijn 'het zelfde' maar rond het eigen staande part gebonden. Ik zal ze verder de secundaire-elementaire steken noemen. Pas op! De toepassingen van de verschillende variaties zijn zeer verschillend. De primaire-elementaire steken "verdwijnen" als het object verwijderd wordt. De secundaire-elementaire steken doen dat niet. Sommige secundaire-elementaire steken zijn "gekapseisde" bindings knopen. Hoewel het eigenlijk voor alle knopen geldt is het goed afwerken van deze knopen extreem belangrijk. Verkeerd afwerken kan leiden tot een totaal andere en vaak zelfs gevaarlijke variant van de gewenste steek. Als je bijvoorbeeld de twee-halve-steken kapseist zit je met het "oud-wijf", een van de beroerdste knopen die je je maar kunt voorstellen. Aan de andere kant kan je als je weet wat je doet met opzet een "verkeerde" knoop leggen en die kapseizen tot de gewenste. Maar pas daar voor op en wees voorzichtig.
Helaas zijn de nederlandse namen die ik vond lang niet zo sprekend als de engelse.

Enkele
Simpele
Mastworp Mw met
voorslag
Koe
Halve Twee Halve Scheerlijn Twee verkeerde
halve
"Buntline" Verschuifbare "Lobster Buoy"

=

De enkele steek

(ook wel De Simpele Steek.)
Hoewel dit waarschijnlijk de meest eenvoudige knoop is die je kunt verzinnen moet je een vaardig knoper zijn om hem op een veilge manier te leggen en toe te passen. Het losse eind van het touw moet worden afgeknepen tegen een object of tegen het staande part. De beste kneep krijg je tegen een rand of riggel. (Daar zit hem de kneep! En daar komt ook deze zegswijze vandaan.) Als de steek wordt ontlast en het staande part geschud dan lost de steek direct.
Hij wordt gebruikt bij het beleggen om een kikker, een wevers-naald of zelfs aan een boomtak, als begin voor het beleggen, als start voor het opwinden of als tijdelijke, snel los te maken "steek".

De Halve Steek


Dit is de "gekapseisde" overhandknoop. Het is een bijzonder bruikbare steek om lichte lasten te dragen die snel los te maken moeten zijn. Ashley raadt hem aan voor het ophangen van voorraden buiten het bereik van muizen. Je moet hem echt met rust laten.

De Mastworp
Deze belangrijke knoop heeft alleen theoretische waarde. Zonder extra ondersteuning is hij onbetrouwbaar in iedere situatie, behalve als kruisknoop. Je moet hem kennen voor de padvinderij en op zeilscholen. Als je hem toch moet toepassen werk hem dan netjes af. Trek beide einden stevig aan voor je hem belast, en dan nog alleen in de lengte-richting. Beter nog, gebruikde mastworp met voorslag als alternatief.

Twee Halve Steken


De twee halve steken worden gebruikt om een touw te knopen aan een ring of paal met een haakse belasting. Het moet constant belast blijven. (Hoeft niet onder een constante belasting.) Hij beknelt zich niet. Als het object een kleine diameter heeft is het verstandig om een extra rotorn te nemen.

De "Buntline" Steek.


De "Buntlijn" steek werd gebruikt om de "buntlijn" van een vierkant getuigd schip vast te zetten. Het is een veilige knoop, maar heeft nijging zich te beknellen. Hij is daarom niet eenvoudig los te krijgen. Daarom is hij geschikt voor werk dat langer zonder toezicht gelaten moet kunnen blijven.

Mastworp met voorslag

De beste knoop voor belasting in de lengterichting. Het is belangrijk hem goed af te werken en goed aan te halen voordat hij belast wordt. Gebruik hem nooit voor haakse belasting want dan schiet hij echt los.

Scheerlijn-steek


Dit is een bijzonder nuttige steek. Hij is verstelbaar EN betrouwbaar.
Iedere zeiler zou deze steek onder iedere omstandigheid moeten kunnen leggen. In het bijzonder om zichzelf te redden met het touw dat hem in het water is toegeworpen. Hij moet de lijn rond zich leggen, de scheerlijn-steek voor zich en zich tot doel stellen het losse eind tegen het staande part te houden. Dat geeft hem veiligheid en een doel in deze kritieke situatie: VASTHOUDEN!
Iedere kampeerder moet deze knoop ook kennen. Het is de beste knoop om je scheerlijn aan een haring te bevestigen.
Het is het eenvoudigste lid uit de verstelbare knopen familie.

Verstelbare steek.


Dit is de "broer" van de scheerlijn-steek en slechts een beetje minder belangrijk. Dat komt omdat hij zich eerder beknijpt. Als dat de bedoeling is, is dat natuurlijk prima zoals bijvoorbeeld voor werk dat lang zonder toezicht moet kunnen blijven. Ashley beschrijft een toepassing voor katoen-makelaars in New Bedford die hun monsterpakjes, die ze van molen tot molen namen, er mee sloten. De pakjes konden naar believen worden geopend en weer gesloten. Ze bleven veilig gesloten onderweg.

De Koe-steek.

Deze steek is zeer bruikbaar om een koe aan een paaltje vast te zetten. Zelf zou ik een overhand knoopje in het losse eind toevoegen, maar ik ben geen boer. Zeelui gebruiken hem om een koord aan een lijkwade te bevestigen bij een zeemans uitvaart.

"Verkeerde" halve steken


Deze steek wordt ook gebruikt om scheerlijnen vast te zetten, maar is daar veel minder goed voor als de Scheerlijn Steek. De enige reden dat ik hem hier noem is omdat zijn topologie hem hier plaatst. Ik zie er geen gebruiksmogelijkheden voor. (Laat me weten als je er een kent.) Een geoefend oog zal er de gekapseisde platte knoop in herkennen.

Lobster Buoy Steek


De Lobster Buoy Steek is ongeveer even veilig als de Buntline steek, maar veel makkelijker los te krijgen. Hij wordt gebruikt om houtbundels vast te zetten.

Marlsteek of Halvesteek

Deze steek is bijzonder praktisch als je een bos wil binden of een rol bij elkaar wil houden. Het werkend eind hoeft maar eenmaal doorgehaald te worden en toch schiet dit bindsel niet echt snel los. Voor de beroemde 'tie-wraps' (of hoe heten die plastic snelbinders) werd deze steek ook op technische scholen aan elektrotechnici geleerd voor het binden van draadbomen. De reeks steken wordt altijd begonnen en beŽindigd met een dubbele marlsteek.


Dubbele Marlsteek of Wurgknoop

De wurgknoop is belangrijk als tijdelijke takeling, en als permanente binding waarvan er een aantal in elkaars verlengde moeten worden gelegd. Eenmaal goed gelegd is losmaken zonder hulpmiddelen (priem of mes) bijna onmogelijk. Gebruik hem dus nooit voor iets dat snel weer los moet. Als marlsteek wordt hij altijd als eerste en laatste in een rij gebruikt. Ook als een rij marlsteken 'gevaarlijk' lang wordt, pas je de dubbele marlsteek toe als 'tussenzekering', Let op! Op deze manier gelegd hoeft het werkend eind (of het 'klosje') maar ťťn maal doorgehaald te worden. Je moet de knoop daarna wel even netjes afwerken. Gewoon aantrekken is daarbij niet voldoende!

De Constrictor

De constrictor is belangrijk als tijdelijke takeling. En ook als permanente binding waarvan je er meerdere naast elkaar nodig hebt. Eenmaal goed gelegd is losmaken zonder hulpmiddelen (priem of mes) bijna onmogelijk. Gebruik hem dus nooit voor iets dat snel weer los moet. Omdat de constrictor "in de bocht" gelegd kan worden wordt hij vaker gebruikt dan de wurgknoop.
Voor meer informatie over de constrictor-knoop familie kun je terecht bij de Constrictor-knoop Familie.
=

 

Commentaar, ideeen, sugesties mail me:  qqqq at realknots.com with subject "question" 
Alle mail zonder het juiste onderwerp worden automatisch, ongelezen weggemikt..
Het spijt me dat ik de mail link weg heb moeten halen. De Mailgrabbers hebben gewonnen.
Maar.... Ik heb een paar verborgen mail adresjes opgenomen zodat ze elkaar plat kunnen spammen nadat ze mijn "junk"gegrabbed hebben....
 

 

Omdat dit een niet commerciele site is kan en wil ik geen junk-mail of "spam" behandelen. Daarom behoud ik mij het recht voor om voor niet persoonlijke mail, bulk-mail en andere reclame uitingen f250,- afhandelings-kosten PER mail in rekening te brengen. ========================

Terug naar

Touwslagers Knopen Pagina

Verder naar

De Vaste Lussen