=


Terug naar de Steken.

De Constrictor Knoop Familie (Engels)


Terug naar Touwslagers Knopen Pagina

=

De Constrictor

De constrictor is belangrijk als tijdelijke takeling, en als permanente binding waarvan je er meerdere naast elkaar nodig hebt. Eenmaal goed gelegd is losmaken zonder hulpmiddelen (priem of mes) bijna onmogelijk. Gebruik hem dus nooit voor iets dat snel weer los moet. Omdat de constrictor "in de bocht" gelegd kan worden wordt hij vaker gebruikt dan de wurgknoop.
In de bocht gelegd kan je de constrictor bijna overal waar je een permanente binding nodig hebt toepassen. Feitelijk is het mijn favoriete permanente binding. Alleen de dubbele constrictor is sterker.
Waarschijnlijk de beste toepassing voor deze knoop is die van tijdelijke takeling. Met een garen leg je met gemak meerdere constrictors naast elkaar en je trekt ze in één keer allemaal tegelijk aan. Zo takel ik ook de tampen voor het splitsen. Ook als ik daarna moet dunnen.
Als je de knoop niet over het object kunt schuiven nadat je de knoop hebt gevormd dan kan je hem ook om het object heen leggen. Dit kan lastig zijn als je te weinig ruimte vrij laat om het losse eind door te steken.
Als je een afscheiding van touw moet maken kan je de constrictor op deze interessante manier leggen. Zo kan je hem aantrekken terwijl je een constante (kleine) kracht aan één kant handhaaft. Zo krijg je een strakke afscheiding (als de paaltjes tenminste stevig staan.)

De Transom knoop

De Transom knoop (Constrictor)
Op deze manier gelegd is de constrictor een prima kruisbinding voor klein materiaal. In het engels de Transom knot. (Ik gebruikte hem vroeger voor mijn vlieger.) Als je hem wilt zekeren doe dat dan met twee overhand knoopjes aan de einden (strak aangelegd). Of gebruik een druppel lijm. Een extra knoop er boven op doet weinig. Als je een grotere sterkte nodig hebt leg je een zelfde knoop aan de andere kant.

De Transom knoop (Wurg)
cros marline
Op deze manier gelegd is de Marlsteek en nog betere variant van de Transom knoop. Het is hier niet mogelijk dat de halve knoop onder de overliggende bocht uit komt en zich tussen de twee te verbinden rondhouten los werkt. (Bedankt voor de tip! Ik had dit als kind moeten weten. Aan de andere kant heb ik met de constrictor versie nooit problemen gehad. Maar ik geef toe, deze variant is beter.)

De Dubbele Constrictor

hh2c1 Dit is de sterkste en zekerste van alle simpele steken. Als de (enkele) constrictor slipt (op glad materiaal) dan kan je deze steek proberen. Als je meer rotorns maakt of als je een meervoudige halve-steek onder de beknijpende bochten legt wordt de steek slechts slechter. Dat komt omdat je hem dan niet meer zondermeer zo strak kunt trekken als deze. (Natuurlijk kun je varianten met marlpriemen strakker aanhalen dan deze, maar dan is het echt geen simpele steek meer.) Ik gebruik deze steek altijd als ik slangen op pijpen moet zetten en ik even geen slangklem heb.

De Dubbele Constrictor in de bocht gelegd.
hh2c2
Als het eind van het touw niet beschikbaar is en/of als het eind van het object waarover je de constrictor wilt leggen juist wel vrij is dan is deze wijze van leggen verreweg het snelst. Wel even oefenen en goed kijken nadat je de eerste slag gemaakt hebt. Als je dan al de (enkele)constrictor hebt in plaats van de mastworp dan ben je verkeerd begonnen.

=

 

Commentaar, ideeen, sugesties mail me:  qqqq at realknots.com with subject "question" 
Alle mail zonder het juiste onderwerp worden automatisch, ongelezen weggemikt..
Het spijt me dat ik de mail link weg heb moeten halen. De Mailgrabbers hebben gewonnen.
Maar.... Ik heb een paar verborgen mail adresjes opgenomen zodat ze elkaar plat kunnen spammen nadat ze mijn "junk"gegrabbed hebben....
 

 

Omdat dit een niet commerciële site is kan en wil ik geen junk-mail of "spam" behandelen. Daarom behoud ik mij het recht voor om voor niet persoonlijke mail, bulk-mail en andere reclame uitingen f250,- afhandelings-kosten PER mail in rekening te brengen. =


Terug naar touwslagers Knopen Pagina


Terug naar de Steken.