========================

Terug naar

De Lussen

Standard copyrights and disclaimer.

Schuifknopen ()


Lopende-lussen, strikken en lasso's.

Terug naar

Touwslagers Knopen Pagina

========================

De Schuifknooop algemeen

WAARSCHUWING!! De schuifknoop is geen speelknoop om galgje mee te spelen. Er zijn te veel kinderen per ongeluk gedood omdat ze dachten dat ze de knoop nog wel op tijd los zouden kunnen krijgen. Ook een niet strak aangehaalde schuifknoop is uiterst gevaarlijk rond je hals!

Er zijn drie basismethoden om een schuifknoop te maken. Bij de eerste wordt het staande part door een vast oog aan het einde van het touw genomen. Dit kan een ingesplitst oog zijn maar ook een geknoopte zoals de paalsteek. (De paalsteek wordt feitelijk veel door zeilers als lopend-oog gebruikt.) Ook de enkelvoudige schuifknoop zelf wordt wel gebruikt als soepel lopend-oog.

Bij de tweede manier knoop je een lopend oog rond het staande part, ( een simpele knoop of steek ) zodanig dat de lus sluit als aan het lopend eind getrokken wordt. Dit is de meest gebruikte manier om een schuifknoop te maken. Het zorgt ervoor dat de lus makkelijk sluit (maar vaak moeilijk opent.)

Bij de derde manier leg je een knoop andersom rond het staande part, zodat als je aan het lopend eind trekt de lus opent.
Ik ken maar één praktische toepassing van zo een schuifknoop: het aanbinden van een yoyo aan het touwtje. Met de achtknoop als lopende knoop.
Maar bij het opbinden van balen en pakketten worden ze regelmatig onbewust gelegd. Ook tijdens het oefenen van het leggen van schuifknopen eindig je in het begin met dit soort lussen.

De enkelvoudige Schuifknoop

Dit is de eenvoudigste schuifknoop. Hij wordt meestal gebruikt als basis voor verder werk en is nauw verwant aan de overhandknoop en de Marlsteek Als hij als schuifknoop gebruikt wordt is het verstandig een stoppertje te leggen in het losse eindje (de overhandknoop). Hij wordt wel als stropers-strik voor kleine vogels gebruikt.

De Wurg Strik

De wurgknoop is een uitstekende knoop om als lopende knoop voor een schuifknoop te gebruiken. Je kunt de kracht die nodig is voor het sluiten van de lus prima regelen. Hoe meer kracht er van binnen de lus wordt aangewend om los te komen, hoe sterker de wurgknoop zich hiertegen zal verzetten. Geen wonder dat deze knoop veel voor strikken gebruikt wordt.

De Galgen Knoop.

De meervoudige overhand knoop. Zoals de naam al aangeeft een knoop met een duister verleden.

Speel nooit 'Galgje'. Het is werkelijk dodelijk.

De Beulsknoop.

Deze knoop werd ook aan de galg gebruikt. De kracht om te sluiten is beter regelbaar dan bij de galgenknoop. En omdat hij groter is in de nek neemt men aan dat hij de nek eerder breekt. Dat zou 'menselijker' zijn dan het gebruik van de galgenknoop dit meer wurgde.

Speel nooit 'Galgje'. Het is werkelijk dodelijk.

De reverse acht schuifknoop.

Dit is (tot nu toe) de enige 'verkeerd' lopende schuifknoop waarvoor ik toepassingen ken. Hij wordt gebruikt voor het binden voor pakjes en ... voor het vastmaken van het touwtje aan een YoYo. Gevorderde YoYo'ers doen de lus maar één maal om de yoyo. Zo kunnen ze de yoyo draaiend beneden houden (slippend) en met een klein rukje weer naar boven roepen. Hiervoor moet de yoyo zeer snel draaien en de lus goed getrimd zijn. Beginners willen de yoyo gewoon vast hebben. Zij slaan de lus er een keer extra om en trekken alles goed aan.
Leg eventueel een overhand knoopje in de tampjes. (gemarkeerd met kruisje).

========================

 

Commentaar, ideeen, sugesties mail me:  qqqq at realknots.com with subject "question" 
Alle mail zonder het juiste onderwerp worden automatisch, ongelezen weggemikt..
Het spijt me dat ik de mail link weg heb moeten halen. De Mailgrabbers hebben gewonnen.
Maar.... Ik heb een paar verborgen mail adresjes opgenomen zodat ze elkaar plat kunnen spammen nadat ze mijn "junk"gegrabbed hebben....
 

 

Omdat dit een niet-comerciele site is kan en wil ik geen "junk-mail" of Spam ontvangen. Daarom ben ik genoodzaakt iedereen die commerciele en/of opersoonlijke bulkmail stuurd per mailtje f250,- afhandelings kosten in rekening te brengen. ========================

Terug naar

Touwslagers Knopen Pagina

Standard copyrights and disclaimer.

Forward To
o
The Links